Mladé víno 2023

 

Oberačka tento rok začala už tradične odrodou Irsai Oliver, a to posledný augustový týždeň. Následne sme sa pustili do odrody Muškát moravský. Na ďalšie odrody ako napríklad Chardonnay, Rulandské biele sme si museli chvíľu počkať.

Veľmi pekná jeseň, kde teplé dni striedali studené noci, dáva predpoklad veľmi kvalitných bielych vín. Veľké očakávanie máme najmä od červených novošľachtencov ako Hron a Dunaj.

Zdravotný stav hrozna bol až do záveru oberačky veľmi dobrý, a to aj napriek veľmi ťažkému ročníku z pohľadu ochrany vinohradu voči hubovým chorobám.

Vinári ako aj milovníci vína sa vždy o takomto čase tešia na nové vína. Sú plní očakávania čo prinesie nový ročník. V určitom štádiu vývoja sú všetky vína mladé, ale čo máme rozumieť pod pojmom „Mladé víno“. Vinárska legislatíva vymedzuje pojem mladé víno jednoznačne. Je to víno, ktoré sa dostane do fliaš v tom istom kalendárnom roku, v ktorom sa urodilo (t.j. musí byť nafľašované do 31.12 toho ktorého roku). Smie sa predávať najskôr prvý novembrový pondelok a môže sa vyrobiť len z hrozna, ktoré má pôvod na Slovensku. Dlhoročné skúsenosti vymedzili tieto termíny tak, aby sa skoré odrody mohli pripraviť do toho termínu bez zbytočného „znásilňovania“ výroby.

2023_mladevino-2000x2000-v4

V našom vinárstve vyberáme na Mladé vína skoré odrody ako Iršai Oliver, muškátové odrody, Müller Thurgau a Svätovavrinecké. Sú svieže, veľmi ovocné. Najviac sa nám páčia odrody Muškát a Svätovavrinecké rosé. V muškáte cítiť arómu plného priehrštia prezretého žltého ovocia. Dominuje prezretá nektarinka plná slnka a v chuti prekvapí žltý melón. V Svätovavrineckom prevládajú čerstvo natrhané maliny s lesnými jahodami. V chuti ríbezľa a červený melón. Svieža kyselinka vás nabáda sa znova napiť.

Ochutnajte Mladé vína medzi prvými, a to priamo v ich rodisku – 11.11.2023 na ochutnávke s názvom Mladé víno v MOVINE. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691, najneskôr do 8.11.2023 alebo do vypredania miest.