Hron vznikol krížením odrôd Castets x Abouriou noir v roku 1976. Názov odrody napovedá, že ide o slovenskú odrodu, ktorú vyšľachtila pani Ing. Dorota Pospíšilová, CSc. V roku 2011 bol Hron zapísaný do Štátnej odrodovej knihy.
Rozhodli sme sa podporiť vysádzanie a pestovanie slovenských odrôd v našich vinohradoch, a preto sme v roku 2017 vysadili odrodu Hron vo vinohradníckej obci Čebovce na hone Čebovské vinohrady Papočkai o výmere 1,8 hektárov. Ílovito-hlinitá pôda vytvára vhodné pôdne podmienky pre túto odrodu.
Juho-západná orientácia vinohradu zabezpečuje výbornú polohu vďaka dostatku slnečného svitu. V roku 2019, kedy sme prvýkrát zbierali úrodu sme namerali cukornatosť 26,5 °NM. Fermentácia prebiehala pri neregulovanej teplote 35 – 38 °C. Pri tomto type spracovania sa extrahuje väčšie množstvo farebných látok a tanínov. Harmóniu vína sme získali kupážov vína, ktoré zrelo 6 mesiacov v barikových sudoch a vína z drevených dubových sudov, v ktorých víno ležalo počas 15-tich mesiacov. Z našich doterajších skúseností vieme, že Hron sa spočiatku prejavuje divokými tónmi, ktoré mu odovzdali jeho rodičia pri krížení, avšak dostatočným časom a mikrooxidáciou pri zrení nadobúda ovocný charakter s elegantným telom. Ide o prvé vína odrody Hron, ktoré máme možnosť ochutnať z nášho vinohradu, ale veríme, že každoročným rastom sa bude zvýrazňovať jeho potenciál, preto máme záujem o jeho ďalšie vysádzanie.
Víno Hron z ročníka 2019 má príjemný ovocný charakter, v ktorom vystupujú vône plodov černíc a čiernych ríbezlí s nevtieravou vôňou čierneho korenia. V chuti si vás podmania pražené kakaové bôby s harmonickými tanínmi.
Pozrite si ako hodnotí Hron 2019 naša technologička Katarína Anetová