Histamín a víno: Čo potrebujete vedieť pre bezstarostné vychutnávanie

 Víno, symbol osláv a relaxácie, môže byť pre mnohých zdrojom radosti. Avšak pre niektorých milovníkov vína môže byť jeho konzumácia spojená s nepríjemnými reakciami, a to vďaka  obsahu histamínu. V tomto článku sa pozrieme na vzťah medzi histamínom a vínom, a na to, ako sa vyhnúť potenciálnym problémom.
 

Čo je histamín?

Histamín je biologicky aktívny amín, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách, vrátane vína. Hlavnou úlohou histamínu v tele je regulovať imunitné reakcie a ovplyvňovať trávenie. Keď sa konzumuje vo väčších množstvách, môže spôsobiť rôzne nepríjemné symptómy, ako sú migrény, kožné reakcie, gastrointestinálne ťažkosti a dokonca aj dýchacie problémy.

Prečo je histamín vo víne?

Víno, najmä červené, obsahuje prirodzene vyššie hladiny histamínu v porovnaní s inými nápojmi. Histamín sa v víne vytvára počas fermentácie, a jeho množstvo môže závisieť od rôznych faktorov, ako sú odroda hrozna, proces vinifikácie a vek vína. Staršie vína a vína s vyšším obsahom tanínov môžu obsahovať viac histamínu.

Symptómy histamínovej intolerancie

Pre niektorých jedincov môže nadmerná konzumácia histamínu spôsobiť intoleranciu, čo vedie k nepríjemným symptómom, ako sú:

  • Bolesti hlavy alebo migrény
  • Svrbenie a začervenanie pokožky
  • Gastrointestinálne problémy (hnačka, nadúvanie)
  • Dýchacie ťažkosti

Ak sa po konzumácii vína objavujú tieto symptómy, je dôležitý výber vína s nižším obsahom histamínu.

Ako si vybrať víno s nižším obsahom histamínu

Pre tých, ktorí sú citliví na histamín, existuje niekoľko tipov, ako si vybrať víno, ktoré môže spôsobiť menej problémov:

1. Svetlé vína: Biele vína, najmä suché, majú zvyčajne nižší obsah histamínu ako červené.

2. Mladé vína: Čerstvé vína, ktoré neboli dlho zrené, majú tendenciu obsahovať menej histamínu.

3. Vinárstva s nízkym histamínom: Niektoré vinárstva sa špecializujú na výrobu vín s nižším obsahom histamínu. Medzi tie práve patrí aj to naše. Pozrite si zoznam vín s garantovaným nízkym obsahom histamínu.

 

Zoznam nízko histamínových vín:

KÚPIŤ

 

Histamín môže byť pre niektorých milovníkov vína problematickým faktorom, no neznamená to, že musíte víno úplne vynechať. Pochopenie histamínu a jeho účinkov na telo vám môže pomôcť robiť lepšie rozhodnutia a užiť si víno bez obáv.